Gränsen SEO-forskning och foliehattande är hårfin

Det går en hårfin gräns mellan att, likt foliehattförsedda konspirationsteoretiker, se mönster där inga mönster finns, och att faktiskt upptäcka avvikelser i Google-resultaten som ger ledtrådar till hur Google verkligen fungerar. Jag försöker hålla mig på rätt sida om gränsen även om det är svårt ibland.

Jag har t.ex, sedan i november, förundrats över att Google är så benägna att visa amerikanska sajter på sökfrasen SEO, som ju är en term där jag själv, gärna skulle synas, och brukade synas, men nu har fått en rejäl mängd amerikanska SEO-sajter mellan mig och förstaplatsen.

Idag har jag undersökt hur Google verkar använda sig av LDA för att vikta sökrsesultaten (men misslyckas på ett festligt sätt för svensk-engelska sökningar). Min tro är att Google prioriterar sajter som har fler fraser som ingår i samma semantiska fält som SEO på samma sid (och sekundärt på samma sajt).

Om det stämmer, så måste jag skriva mer SEO-fikonspråkigt och i högre grad använda ord som SERP, links, keywords, keyword research, rankings och liknande på min helsvenska SEO-sida, och det känns ju lite… ansträngt?

Jag ska nog klura ut det här på något sätt ändå.